Израелският премиер Бенямин Нетаняху в събота осъди гласуването на Общото събрание

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху в събота осъди гласуването на Общото събрание
Коментари Харесай

Нетаняху към ООН: Еврейският народ не е окупатор на собствената си земя

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху в събота осъди гласуването на Общото заседание на Организация на обединените нации, с което се иска от Международния съд (МНС) да даде мнение по отношение на израелската окупация на палестинските територии, заяви " Ройтерс ".

" Еврейският народ не е окупатор на личната си земя, нито окупатор в нашата безконечна столица Йерусалим и никаква резолюция на Организация на обединените нации не може да изкриви тази историческа истина ", сподели той във видеообръщение.

Припомняме, че палестинското външно министерство прикани международната общественост да наложи наказания на Израел поради окупацията на Западния бряг.

" Необходимо е интернационалната позиция против нарушаванията и закононарушенията на израелската окупация да бъде обвързана със серия от възпиращи наказания ", се споделя в изказване на външното министерство.

Палестинското външно министерство означи, че Нетаняху носи персонална отговорност за резултатите от осъществяването на споразуменията с съдружните си сътрудници ".

През ноември, към този момент някогашният израелският премиер Яир Лапид прикани международните водачи да блокират палестинското искане в Организация на обединените нации за консултативно мнение от Международния углавен съд (МНС) по отношение на израелската окупация.

Резолюцията, утвърдена от комисия на Организация на обединените нации при започване на ноември, изисква от Международния углавен съд " незабавно " да се произнесе по " продължителната окупация, заселването и анексирането на палестинската територия " от Израел, които съгласно нея нарушават правото на палестинците на самоопределяне.

Израел завладя Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим - области, в които палестинците желаят да основат своя страна, във война през 1967 година

" Тази резолюция е резултат от съгласувани старания да се дискредитира Израел, да се дискредитират законните ни опасения за сигурността и да се делегитимира самото ни битие ", написа Лапид в копие от писмото, споделено с медиите.

Статутът на противоречивата територия би трябвало да бъде предмет на директни договаряния сред Израел и палестинците, сподели Лапид, добавяйки, че внасянето на въпроса в МНС " единствено ще играе в ръцете на екстремистите ".

Преговори в посредничеството на Съединени американски щати са в застой през 2014 година и високопоставени членове на евентуалното бъдещото съдружно държавно управление на Израел се опълчиха на палестинската държавност.

На 29 декември Кнесетът утвърди с болшинство състава на новото държавно управление на Нетаняху. Това е шестият път, в който политикът оглавява държавното управление на Израел. Общо той заема този пост по-дълго от всеки различен политик в историята на Израел - 15 години и 3 месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР